Luonto ja ympäristö
Nähtävyyksiä, rantoja, luontoa ja luolia
Alanyan kaupunki sijaitsee itäisellä Välimeren rannikolla. Kaupungin selustaa turvaavat komeat Taurusvuoret ja rantaviiva ulottuu kymmenien kilometrien matkalle.
Alanyassa on tyypillinen Välimeren ilmasto: talvet ovat kosteita ja leutoja, kesät kuivia ja kuumia. Talvikaudella keskilämpötila on 14 °C ja meriveden lämpötila 18 lämpöastetta. Kesällä elohopea kipuaa keskimäärin 27 lämpöasteeseen ja meriveden lämpötila 25 asteeseen.
Alanyalaiset näkevät lunta ani harvoin, vaikka Taurusvuoriston yli 2000 metrin korkeuteen kohoavat huiput saavatkin talvella lumipeitteen. Kevään tullen lumi sulaa ja joet kuljettavat sen sulavetenä Välimereen.
Upeat uimarannat
Alanyan luonnonkauniit rannat ulottuvat silmän kantamattomiin. Itäistä rantaviivaa riittää noin 24 kilometriä, lännessä 36 kilometriä. Kaikilla turkoosina välkehtivillä rannoilla on puhtaudesta kertova sininen lippu.
Alanyan rannat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Aurinkotuoleja ja varjoja voi vuokrata rantakanttiineista. Vesiurheiluvälineitä ja veneitä ei saa tuoda liian lähelle uimarantaa. Uima-alueet on määritelty raja-aidoin.
Rantaviiva jatkuu pitkälle itään ja länteen: Alara, İncekum, Avsallar, Türkler, Payallar ja Konaklı ovat läntisiä hiekkarantoja. Idässä tulevat vastaan Oban, Tosmurin, Kestelin, Mahmutlarin, Kargıcakin ja Demirtaşin rannat.
Kleopatra-ranta
Kuuluisan Egyptin kuningattaren mukaan nimensä saanut upea, kaksi kilometriä pitkä hiekkaranta sijaitsee Alanyan keskustan länsipuolella. Sille on myönnetty puhtauden merkiksi EU:n sininen lippu. Suositulla Kleopatra-rannalla paistattelevat päivää tuhannet matkailijat. Rannan läheisyydessä on useita kahviloita, puistoja, hotelleja ja ruohokenttiä urheiluharrastuksia varten. Myös vesiurheilumahdollisuuksia löytyy polkuveneestä vesiskootteriin ja liitovarjoiluun. Kleopatra-rannalle ei ole sisäänpääsymaksua, mutta aurinkotuoleista ja –varjoista veloitetaan. Rannalla on useita kanttiineja, joista voit ostaa virvokkeita ja pientä purtavaa.
Keykubat-ranta
Alanyan itäistä, kolmen kilometrin pituista hiekkarantaa kutsutaan Keykubat-rannaksi.
Tämäkin ranta täyttää kirkkaasti kansainväliset laatuvaatimukset ja sille on myönnetty sininen lippu. Ranta on hiekkainen, siellä täällä on joitakin hiekkakiviä. Rannasta käytetään myös nimeä Begonvil, sillä sen ympäristössä on kauniita istutuksia ja puistoalueita.
Keykubat-ranta kuuluu Kleopatran tavoin Alanyan suosituimpiin, ja sielläkin voi harrastaa monia vesiurheilulajeja. Sisäänpääsymaksua ei ole, mutta rantapalveluista veloitetaan. Aurinkotuoleja ja -varjoja voi vuokrata kanttiineista, ravintolat ja kahvilat palvelevat jokaista matkailijaa.
Alanyan luolat
Alanyaa voisi kutsua “luolien kaupungiksi”, niin paljon kiehtovia luonnon muovaamia muodostelmia löytyy sekä maalta että mereltä. Tippukiviluolien stalaktiitit (katosta roikkuvat tippukivet) ja stalagmiitit (lattiasta nousevat tippukivet) kertovat omaa tarinaansa maapallon historiasta. Tippukiviluolassa pääset todistamaan uusien kivimuodostelmien syntymistä ja ihastelemaan luonnon taideteoksia, jotka ovat muotoutuneet tuhansien vuosien kuluessa. Luolan kauniisti suunniteltu valaistus tukee luontoelämystä. Toistaiseksi yleisöltä suljetusta Kadiini-luolasta on löydetty todisteita, joiden mukaan alueella on ollut asutusta jo yli 20 000 vuotta sitten. Myös Välimeren turkoosi pinta kätkee alleen useita jännittäviä luolia.
Damlatas-luola
Damlataksen tippukiviluola on Alanyan keskustan länsipuolella. Luolaan tullaan 50 metriä pitkää käytävää pitkin ja käytävän jälkeen se avautuu koko komeuteensa. Luolan pohjalle laskeudutaan portaita pitkin. Luolan tippukivet: stalagmiitit ja stalaktiitit ovat muovautuneet 15 000 vuoden aikana. Paitsi kauneudestaan, luola on kuuluisa myös tervehdyttävästä ilmastaan. Sen parantavaan vaikutukseen uskovat monet hengityselinsairauksista kärsivät. Kun astmaatikot alkoivat käydä hengittelemässä luolan ilmaa, myös tiedemiehet päättivät tutkia sen. Tutkimukset osoittivat, että luolan ilmalla on suotuisa vaikutus ei-allergisille astmapotilaille. Tutkijat huomasivat, että luolan kosteuspitoisuus on aina 95 %, ja että siellä on 10 - 12 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin normaalissa ulkoilmassa. Ilman lämpötila on aina 22 astetta. Luolan edullinen ionisaatio ja lievä radioaktiivisuus parantavat hengitysilman laatua.
Dim-luola
Dimin tippukiviluola sijaitsee 12 kilometriä Alanysta itään, 1649 metriä korkean Cebel-i Reis –vuoren rinteessä, 232 metrin korkeudessa. Se on toiseksi suurin yleisölle auki oleva luola. Dim-luolan arvellaan muodostuneen peräti miljoona vuotta sitten. Luolan sisällä on kaksi polkua. Pitkä 360 metriä pitkä polku on valaistu näyttävästi ja sen päässä on pieni järvi. Stalaktiittien ja stalagmiittien muodostamat upeat taideteokset laittavat mielikuvituksen liikkeelle.
Korsarlar eli merirosvoluola
Tähän linnoituskukkulan rinteessä sijaitsevaan luolaan pääset ainoastaan pienellä veneellä mereltä käsin. Se on kymmenen metriä leveä ja kuusi metriä korkea. Kerrotaan, että merirosvot pitivät luolaa varastonaan ja kätkivät sinne saaliitaan. Luolasta oli myös salakäytävä ylös linnaan.
Asiklar eli rakastavaisten luola
Rakastavaisten luola sijaitsee linnoituskukkulan kyljessä. Luola on pituudeltaan 75 metriä ja kulkee läpi kukkulan. Matalampi oviaukko on vain muutaman askelman korkeudella. Muista kumartua kulkiessasi, sillä luolan katto on yllättävän matalalla. Damlataksen puolelta esiin sukeltava oviaukko on kahdeksan metriä merenpinnan yläpuolella. Rohkeimmat hyppäävät täältä mereen, sillä sen uskotaan tuovan onnea rakkaudessa.
Fosforiluola
Tämä osittain merenalainen luola sijaitsee linnoituskukkulan Damlataksen puoleisella sivulla. Luolaan pääsee pienveneellä. Se on saanut nimensä fosforimaisesta hohteesta, jonka voi nähdä varsinkin öiseen aikaan kuunvalon osuessa luolan seinämiin ja pohjaan. Laivaretkillä pysähdytään uimaan fosforiluolan liepeille.
Taurusvuoristossa viilennytään kesällä
Vuosisatojen ajan alanyalaiset viettivät vuoristoasunnoissaan kuumimman kesäkauden. Kevään tullen paimentolaiset veivät karjan kylistä vuoristoniityille. He asuivat yksinkertaisissa, vuohennahasta tehdyissä teltoissaan, valmistivat juustoa, voita ja käsitöitä.
Nykyisin vuoristossa (yayla) käydään lomailemassa ja asutaan huviloissa. Taurusvuoriston luonto lumoaa kauneudellaan: vehreät vuoristomännyt, pilviin kohoavat vuoren huiput, syvät laaksot ja siellä täällä maisemaa halkovat vuoristopurot ovat kuin sadusta. Vuoristoniityt ovat suosittuja eväsretkipaikkoja. Samalla pääsee ihailemaan vielä paikoin säilynyttä paimentolaiskulttuuria.
Dim-joki
Dim-joki on suosittua piknikaluetta. Se kiemurtelee noin 15 kilometriä rannikolta sisämaahan päin. Kesäisin ravintolat pystyttävät pöytänsä jokiveteen puiden varjoon ja ruokailijat voivat vilvoitella varpaitaan viileässä jokivedessä. Kellukkeiden päälle rakennetuilla patioilla on mukava nautiskella vapaapäivästä. Dim-joella kannattaa syödä tuoretta taimenta, suoraan kalankasvatusaltaista. Jokialue on ihanteellista patikointi ja retkeilymaastoa.
Oba-joki
Oba-joki laskee Välimereen Dim-joen länsipuolella. Sen nousukohdassa Kadıpınarıssa on piknik-alue. Joen lähellä on myös ensimmäisistä asutuksen merkeistä kielivä Kadiini-luola. Luolaan ei ole turvallista mennä tutkimaan omin päin, sillä sitä ei ole vielä avattu yleisölle.
Lähde: Altav - Alanya Tourism and Promotion Foundation